Char Kuay Teow; masakan goreng hokkien Chinese yang memberikan warna yang gelap hasil campuran kicap dan disertakan sekali telur, daging babi dan udang. tetapi versi orang singapore ternyatalah amat manis. Kuay Teow Goreng melayu juga selalunya rasa biasa ataupun lebih pedas.
Laksa; Mi sup makanan laut yang pedas hasil masakan nonya. laksa singapore dihidangkan dengan perkedel ikan dan toge sangat sedap dan sedikit manis disebabkan terlebih menggunakan santan, manakala asam laksa penang memaparkan ikan parut dan rasa yang masam datang dari asam jawa.
Nasi Goreng; selalunya, nasi yang digoreng, walaupun tak seperti yang di jual di restoran cina; versi melayu dan india dilengkapi dengan sedikit rempah dan cili, juga dicampurkan dengan sayur campur dan udang, ayam atau telur yang dah dihancurkan.
Nasi Lemak; beras yang dimasak dengan santan dan dihidangkan bersama kacang tanah goreng, ikan bilis goreng, timun, telur rebus dan sambal pedas.
Roti Canai; dipanggil roti prata di Singapore, roti yang diilhamkan dari india dilengkapi dengan sos kari. Terdapat di mana-mana sahaja yang mempunyai senarai pelbagai roti yang dihidang oleh melayu dan india di kedai kopi dan gerai.
Satay; hidangan ayam oleh orang melayu, daging kambing dan daging kebab yang dicucuk dengan batang buluh diperap dan di barbekukan. daging itu disertakan sekali dengan timun, bawang mentah dan ketupat, ia merupakan nasi yang melekit berbentuk segi empat sama distimkan di dalam balutan daun. hidangan itu akan dicicah dengan kuah kacang yang pedas. hidangan satay cina juga selalunya memaparkan daging babi.
0 Response to "ADUI... LAPARNYA BILA TENGOK MAKANAN PEBERET FUHHH"
Post a Comment